Welcome Guest ( Log In | Register )


> Business

Business Section section

Starbucks is rising, HP is coming back on track, and much more latest news are being debated here. Join us, and give us your thoughts on certain companies. We’re not here to debate on today’s stocks, but on “popular” business subjects. As always, we want to know!

As for rules, they are the same than the forum rules (please check them if you are not familiar with those). In short, we ask you to respect members, respect their opinions, thoughts, and comments. If you do not go by the rules, one of the staff members will impose a sanction.
Enjoy the section, and do not hesitate to contact the staff to share your suggestions!

Kindly yours,

“YourForum” staff.

> Τι θα γίνει αν η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών......., Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο
Eua1
post 4 Jul 2011, 07:23 AM
Post #1


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



Πριν λίγες μέρες το CNBC παρουσίασε ένα slide show, δείχνοντας τι μπορεί να γίνει αν δούμε ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός.

Θα ήθελα σήμερα να σχολιάσω αυτά τα σημεία ένα - ένα.

Έχουμε και λέμε...

1) Κρατικοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες

Πράγματι, το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι αυτό. Μάλιστα, εγώ λέω να γίνει πριν το γεγονός για λόγους ασφαλείας.
Η λύση του προβλήματος της Ελλάδος είναι κατά 50% το πότε θα γίνουμε ταμειακά βιώσιμοι και κατά 50% όλα τα υπόλοιπα.

Στα υπόλοιπα μπορεί κανείς να βάλει την αναδιάρθρωση του κράτους, τη δημοσιονομική προσαρμογή, πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, την αναδιάρθρωση του πολιτικού μας συστήματος (με σκοπό αυτοί που εκλέγονται, να εκλέγονται με πιο αξιοκρατικές διαδικασίες) και τη ριζική αλλαγή του συνόλου του ελληνικού Συντάγματος.

Αν τα έβαζα στη σειρά, θα έλεγα πρώτα να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος, στη συνέχεια η αναδιάρθρωση του χρέους (κούρεμα κτλ) και μετά όλα τα άλλα ταυτόχρονα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει πρώτο από όλα, ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μια αναδιάρθρωση, είναι να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση φτιάχνει ένα επενδυτικό σχήμα με το όνομα GRBD με αποκλειστικό σκοπό να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα πριν από ένα πιστωτικό γεγονός. Η εκτίμηση μου είναι ότι απαιτείται να διαγραφεί το 65% του ελληνικού χρέους για να καταστούμε βιώσιμοι. Υπόψη, επί των ομολόγων της αγοράς και όχι της τρόικας.

Στη συνέχεια η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χορηγεί πιστώσεις αξίας περίπου 40 δισ. στο σχήμα GRBD. Το σχήμα αυτό στη συνέχεια συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να καλυφτούν οι ζημιές έπεται από ένα ελληνικό default.

Ίσως απαιτηθεί το ποσό των 40 δισ. για την κάλυψη ζημιών από απομειώσεις ομολόγων και διαγραφή προβληματικών δανείων. Το ποσό των 40 δισ. είναι ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός, ίσως χρειαστούν λιγότερα, ίσως και περισσότερα. Μετά το πέρας αυτών των αυξήσεων κεφαλαίου, ουσιαστικά θα έχει κρατικοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Το τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο πλέον από όλα τα βάρη θα είναι σε άριστη οικονομική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα θα έχει κέρδη. Το 1,25 επιτόκιο που θα πληρώνει το GRBD στην ΤτΕ άνετα μπορεί να υπερκαλυφτεί μόνο από τα μερίσματα που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο GRBD, τα οποία θα καλύπτουν τους τόκους αλλά και την αποπληρωμή κεφαλαίου προς την ΤτΕ.

Οι μέτοχοι, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να αντιστρέψουν το dilution effect των αυξήσεων αυτών, θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν και να διαγράφουν τις μετοχές που κατέχει το GRBD με ίδια κεφάλαια των τραπεζών, σε τιμές όμως αρκετά πάνω από την τιμή της αύξησης που έγινε από το GRBD. Τέλος, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του GRBD να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στη χρηματιστηριακή αγορά όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Όπως το S&L πρόβλημα που προέκυψε στις ΗΠΑ την δεκαετία του ΅80, έτσι και αυτό το πρόβλημα ίσως χρειαστεί μια δεκαετία να ξεδιπλώσει. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα ξεδιπλώσει και είμαι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγάλει και ένα αρκετά μεγάλο κέρδος. Εκτιμώ περίπου 10-20 δισ. αν η διαδικασία διαρκέσει μια δεκαετία.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής


Μετά το πέρας της πιο πάνω διαδικασίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει καθόλου επιβαρύνσεις και οι ισολογισμοί των τραπεζών θα είναι ατόφιοι. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι παντελώς έτοιμο και για τους καινούργιους κανόνες BASEL III. Επίσης η χώρα θα είναι έτοιμη για την επόμενη φάση που θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Δεν χρησιμοποιούνται κεφάλαια φορολογουμένων (Ελλήνων ή Ευρωπαίων) καθώς οι πιστώσεις προέρχονται έναντι ενεχύρου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, οι μόνοι που τιμωρούνται είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και κανένας άλλος.

Διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα και διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις.

Οι τράπεζες πλέον θα μπορούν να δανείζουν -απαραίτητο συστατικό για να μπορεί να αναπτυχτεί η ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει συντηρητικά μεταξύ 10-20 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία. Το κέρδος θα είναι λιγότερο αν αποφασιστεί να πουληθούν οι μετοχές στην αγορά σύντομα.

Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Επίσης, η ΤτΕ μπορεί να παρακάμψει τους κανόνες της ΕΚΤ και να λάβει ως ενέχυρο ότι αυτή θεώρει πρέπον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι κοινές μετοχές.

Είναι δε μια καλή ευκαιρία να γίνει χρήση του μηχανισμού του ELA, αφού έτσι και αλλιώς έπειτα από ένα πιστωτικό γεγονός, η ΕΚΤ έχει πει ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον ελληνικά ομόλογα.

Η ΕΚΤ μόνο εκ των υστέρων πρέπει να δώσει έγκριση και όχι πριν. Μόνο με αρνητικό ψήφισμα των 2/3 των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ μπορεί να καταδικαστεί η πράξη.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι μια αντιστροφή αυτού θα δημιουργούσε αφόρητα προβλήματα στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών και το ότι πολιτικά θα περάσει στις αγορές ότι υπάρχει διαφορά άποψης μεταξύ της κεντρικής και της περιφερικής τράπεζας, είναι δεδομένο ότι θα πάρει και την τυπική έγκριση.

Η χρήση του μηχανισμού αυτού είναι μόνο για έκτατες περιστάσεις. Πιο έκτατες από αυτές που ζούμε δεν νομίζω να υπάρχουν.

Επίσης σύμφωνα με τον κύριο Παναγιώτη Οικονομόπουλο (Καθηγητή οικονομικών) που έχει κάνει αρκετή έρευνα πάνω στο θέμα, τα ποσά που μπορεί να εκταμιεύσει το GRBD από την ΤτΕ μπορούν να αυξηθούν έως το ποσό των 110 ή ακόμα περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι το σχήμα μπορεί να αγοράσει και τα διακρατικά δάνεια της τρόικας, ή ένα μεγάλο μέρος αυτών.

Η κατάληξη είναι ότι η χρήση του μηχανισμού αυτού από την ΤτΕ, σε συνδυασμό με μια αναδιάρθρωση, είναι ικανή να μας μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος με σκοπό να πάρει ανάσα η Ελλάδα για να μπορεί να συγκεντρωθεί σε άλλα θέματα, όπως η αναδιάρθρωση του κράτους, η δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και θέματα ανταγωνιστικότητας και συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται, αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας.

2) Ταράζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Πράγματι
θα ταραχτούν λίγο, αλλά πέραν από ένα μικρό ταρακούνημα δεν θα πάθουν τίποτα άλλο, ή τουλάχιστον κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο από τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές. Τόσο οι τράπεζες όσο και η αγορά στο σύνολο είναι προετοιμασμένοι για ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός και δεν θα πιαστεί κανένας στον ύπνο.

3) Κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τα CDSΆs
Πράγματι κάποιος θα πληρώσει τη λυπητερή, αλλά αυτό θα έπρεπε να το έχει σκεφτεί αυτός ο κάποιος πριν αναλάβει το ανάλογο ρίσκο. Όποιος βασίζεται στην ικανότητα της Ελλάδος να αποπληρώσει τις τωρινές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε αυτοί οι κάποιοι να μην πληρώσουν τη λυπητερή, πλανώνται. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά τα οποία θα πληρωθούν δεν είναι πολλά και δεν θα πτωχεύσει κανένας. Αλλά ακόμα και αν πτώχευε κάποιος, αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας.

4) Παγκόσμια πιστωτική συρρίκνωση
Τίποτα δεν θα γίνει. Επί Lehman Brothers η ζημιά ήταν μεγάλη διότι η αγορά δεν είχε προετοιμαστεί και όλα έγιναν εν ριπή οφθαλμού. Στην περίπτωση της Ελλάδος, όχι μόνο δεν θα ξαφνιαστεί η αγορά, αλλά έχει λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτοί που λένε τα περί του αντιθέτου, δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι αγορές.

5) Οι αγορές κεφαλαίου τύπου money markets θα βρεθούν σε δεινή θέση
Και εδώ πράγματι θα έχουμε ταρακουνήματα, αλλά για τους ίδιους λόγους που περιέγραψα πιο πάνω, δεν θα γίνει κατακλυσμός (να μην πω δεν θα γίνει απολύτως τίποτα). Βέβαια αν κάποιοι έχουν πάρει θέσεις σε Ευρωπαϊκό κρατικό χρέος, με σκοπό να πάρουν μερικές παραπάνω μονάδες βάσης απόδοση, ε, αυτό είναι άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδείξεις που εγώ έχω είναι ότι δεν θα γίνει σχεδόν τίποτα.

6) Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ίσως κάνουν το ίδιο
Για την Πορτογαλία δεν ξέρω, αλλά η Ιρλανδία δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει το ίδιο. Μάλιστα τολμώ να πω ότι, το default οι Ιρλανδοί ίσως το κάνουν και πριν από εμάς! Σε κάθε περίπτωση ούτε αυτό θα προκαλέσει καταστροφή. Αλλά ακόμα και αν οι επιπτώσεις είναι χειρότερες από ό,τι φαντάζομαι, είναι κάτι που πρέπει να γίνει διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

7) Η ΕΚΤ εισέρχεται σε κρίση
Και βέβαια θα έχει κρίση. Αν κάνει κούρεμα η Ελλάδα και η Ιρλανδία, τότε το πιο πιθανό είναι η ΕΚΤ να βρεθεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην το κάνουμε. Η ΕΚΤ θα βρει τρόπο να επιβιώσει.

8) Πολιτική κρίση στην Γερμανία
Νομίζω το αντίθετο θα γίνει. Αν έχουμε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να δώσουν άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχει θετικές επιδράσεις στη Γερμανία, ειδικά αν η Γερμανική κυβέρνηση είναι θετική απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός.

9) Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών
Μπορεί πράγματι να γίνει αυτό, αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμο και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν υπέρ αρκετούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί και δεν χρειάζεται ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός για να ενεργοποιηθεί το ένστικτο της οικονομικής τους αυτοπροστασίας. Ας αφήσουμε στην άκρη το ότι οι μισοί δεν ξέρουν καν που πέφτει η Ελλάδα.

10) Οι πολιτικοί λένε μη πανικοβάλλεστε
Καλά, αυτό το λένε και τώρα. Ακόμα και την ύστατη ώρα, όπου τίποτα από όσα λένε δεν έχει κανένα νόημα, εξακολουθούν και λένε τα ίδια και απαρνιούνται την πραγματικότητα. Δεν περιμένω τίποτα καλύτερο και μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

11) Θα αναβιώσει ο προστατευτισμός
Δεν νομίζω. Η παγκόσμια οικονομία είναι πιο δεμένη μεταξύ της παρά ποτέ. Δεν νομίζω να δούμε τον προστατευτισμό του παρελθόντος ό,τι και να γίνει. Αν μη τι άλλο, αυτό ήταν το συμπέρασμα των defaults των ασιατικών οικονομιών στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 αλλά και με την κρίση της Νότιας Αμερικής πριν από αυτό. Παντελώς αβάσιμοι αυτοί οι φόβοι.

12) Η ανάπτυξη της Κίνας μειώνεται κατακόρυφα
Ναι αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει. Αλλά εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεν θα είναι η πραγματική αίτια. Θα μπορούσαμε να δούμε απότομη μείωση της ανάπτυξης στην Κίνα για πάρα πολλούς λόγους. Υπάρχουν όρια στο πόση cyber ανάπτυξη μπορεί να έχει κανείς λόγω πιστωτικής επέκτασης. Ιδίως δε, αν τα περί των προβληματικών δανείων που διαβάζουμε (50% NPL) έχουν κάποια βάση. Ρωτήστε του Ιάπωνες αν δεν με πιστεύετε!

13) Το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ τερματίζεται
Ακόμα δεν το έχουν ξεπεράσει αυτό;; Έχω χάσει επεισόδια.

14) Ο ήλιος επίσης θα ανατείλει.....και η γη να γυρίζει
Αν το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να ταρακουνηθεί λίγο η αγορά money market, τότε με το συμπάθιο αλλά μάλλον δεν αξίζει καν τον κόπο να το συζητάμε.

Πέραν αυτού, οι μόνοι που κάνουν λόγο για καταστροφές είναι οι πολιτικοί και όχι οι οικονομολόγοι και όχι οι εμπλεκόμενοι της αγοράς. Η τρομοκρατία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας είναι ολοκληρωτική.

Ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός δεν είναι ούτε το τέλος του κόσμου και ούτε το τέλος της Ελλάδος. Θα βρούμε και πάλι τον βηματισμό μας, αρκεί να βρούμε καινούργια πολιτικά πρόσωπα που θα αλλάξουν το σύστημα προετοιμάζοντας την χώρα μας για την επόμενη γενιά.

Πάντως άσχετα του τι θα γίνει (διότι θα το δούμε όταν το δούμε), αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ήλιος πράγματι θα ανατείλει από την ανατολή και η μέρα θα συνεχίσει να έχει 24 ώρες.


Source : αναρτήθηκε στις 29/6/2011, από Γιώργο Καισάριο, στο capital.gr




Συνέντευξη του Μax Keiser




--------------------
Go to the top of the page
 
Bookmark this: Post to Del.icio.usPost to DiggPost to FacebookPost to GooglePost to SlashdotPost to StumbleUponPost to TechnoratiPost to YahooMyWeb
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
XRUSA
post 4 Jul 2011, 07:25 AM
Post #2


YourForum Astrologer
Group Icon

Group: Platinum Members
Posts: 12781
Joined: 16-February 06
Member No.: 1148
Zodiac Sign: I'm a aries!
Gender: I'm a f!



ενδιαφερον...


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 8th July 2025 - 01:05 AM
Skin and Graphics by Dan Ellis and Anubis. Hosting by Forums & More © 2005-2011.
InvisionGames - Your #1 Arcade Games Repository | AllSigs - Signatures for all | Rock Band + Guitar Hero = RockHero ! | The Remoters - Remote Assistance | FileMiners - You ask, We find