Welcome Guest ( Log In | Register )


> Business

Business Section section

Starbucks is rising, HP is coming back on track, and much more latest news are being debated here. Join us, and give us your thoughts on certain companies. We’re not here to debate on today’s stocks, but on “popular” business subjects. As always, we want to know!

As for rules, they are the same than the forum rules (please check them if you are not familiar with those). In short, we ask you to respect members, respect their opinions, thoughts, and comments. If you do not go by the rules, one of the staff members will impose a sanction.
Enjoy the section, and do not hesitate to contact the staff to share your suggestions!

Kindly yours,

“YourForum” staff.

> Ανισότητες και οικονομική ανάπτυξη
Eua1
post 31 Jul 2011, 06:06 PM
Post #1


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



ΤΟΥ Κ. ΖΟΠΟΥΝΙΔΗ

Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το κράτος όπου κυριαρχούν οι μεγαλύτερες ανισότητες. Μερικά παραδείγματα μπορούν να μας δείξουν του λόγου το αληθές:
1. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας το Κοινοβούλιό μας έχει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό.
2. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών με μεγαλύτερο πληθυσμό.
3. Αναλογικά με την έκταση της χώρας και τον πληθυσμό, η χώρα μας έχει περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό.
4. Στον τομέα των τηλεοπτικών μέσων και του έντυπου Τύπου, πάλι η χώρα μας έχει εξέχουσα θέση με πολλά τηλεοπτικά κανάλια και πολλές εφημερίδες πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές.
5. Στο μισθολόγιο του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρατηρούνται θεαματικές ανισότητες. Για παράδειγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μισθολογικές απολαβές του λέκτορα, του επίκουρου καθηγητή αλλά πολλές φορές και του αναπληρωτή καθηγητή είναι χαμηλότερες από αυτές ενός υπαλλήλου που εργάζεται σε κάποιες ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ). Τονίζω τη διαφορά αυτή γιατί τα προσόντα των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας κυρίως εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά των υπαλλήλων που εργάζονται στις παραπάνω ΔΕΚΟ.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι οικονομικές επιδόσεις πολλών εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι επί σειρά ετών αρνητικές (βλ. άρθρο Κ. Ζοπουνίδη, Β. Μπάλλα, βιωσιμότητα των ΔΕΚΟ μεταφορών με χρηματοοικονομικά κριτήρια, Κέρδος 26/10/2010, σελ. 12-13) και σε πολλές ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος ξεπερνά τα ετήσια έσοδά τους.
Μπορούμε, επίσης, να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα ανισοτήτων που αφορούν τα κλειστά επαγγέλματα (αριθμός κλειστών επαγγελμάτων / πληθυσμός), τις ιατρικές δαπάνες, σχολεία (αριθμός μαθητών / κτιριακές εγκαταστάσεις).

Η παραπάνω απαρίθμηση των ανισοτήτων με το υπάρχον πολιτικό σύστημα αλλά και την καλπάζουσα οικονομική κρίση, μας οδηγεί στο να ληφθούν ορισμένα σημαντικά μέτρα, ώστε να επανέλθει στη χώρα η ηρεμία και να αλλάξει η ψυχολογία του επιχειρηματικού κόσμου.
Τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία στο πρώτο μνημόνιο εθεωρήθηκαν αναγκαία και εφαρμόσθηκαν (με ανεπιτυχή αποτελέσματα) σε όλους σχεδόν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Βέβαια, μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν την ίδια μεταχείριση σχετικά με την περικοπή των επιδομάτων τους και τους επιπλέον μισθούς (βλ. υπαλλήλους της Βουλής). Επίσης μερικοί υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα έμειναν στο απυρόβλητο με 15 μισθούς και πλέον το έτος και όλα τα επιδόματα άθικτα.

Στο νέο μνημόνιο που αυτές τις μέρες συζητείται από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία οι πολιτικοί μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν υπόψη τους, τους ακόλουθους παράγοντες:
- Σταδιακή μείωση του αριθμού των βουλευτών και των προνομίων που τους παρέχονται, ώστε πρώτοι αυτοί να δείξουν στον ελληνικό λαό ότι κόπτονται για τη σωτηρία της χώρας. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποτελεί την πυξίδα που μπορεί να τους οδηγήσει σε αυτήν τη σημαντική μεταρρύθμιση.
- Το ενιαίο μισθολόγιο να επιφέρει τη δικαιοσύνη μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και το βασικό κριτήριο επιλογής και μισθολογικής εξέλιξής τους να είναι τα προσόντα τους (π.χ. διδακτορικό, μεταπτυχιακό, εμπειρία, ξένες γλώσσες). Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν οι «παχυλοί μισθοί» από ορισμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες πολλές φορές είναι ζημιογόνες.
- Καμία περικοπή στη χρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας, δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά κάθε πολιτισμένου κράτους. Οποιος δεν επενδύει στην παιδεία, χάνει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα με βασική συνέπεια την έλλειψη καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας εν γένει. Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι πολλοί Ελληνες (νέοι κυρίως με προσόντα) εγκαταλείπουν τη χώρα μας με στόχο να εργαστούν στο εξωτερικό.
- Στον οικονομικό τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν με συστηματικό τρόπο και όχι επιπόλαια, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, οι θέσεις εργασίας και ο κοινωνικός χαρακτήρας των ΔΕΚΟ.
- Ο περιορισμός του κράτους δεν πρέπει να περιοριστεί σε περικοπές προσωπικού και μισθών. Το σημαντικότερο είναι να προχωρήσει σε περιορισμό της κρατικής παρεμβατικότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σε συνδυασμό με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης.
Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί με συστηματικό τρόπο όλη η δημόσια περιουσία, ώστε να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική κυρίως στην Περιφέρεια της χώρας. Για παράδειγμα, στο πρόσφατο 15ο συνέδριο του Economist τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου και να γίνει διασφάλιση των περιοχών όπου αυτός υπάρχει.

Τελειώνοντας αυτό το μικρό άρθρο σκέψεων και προτάσεων, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά εξαρτώνται και από τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας, η οποία δεν είναι η πρέπουσα και χρηστή τα τελευταία χρόνια. Πρέπει από μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ευρεία κατανάλωση να περάσουμε σε μια κοινωνία παραγωγής και δημιουργίας. Μην ξεχνάμε ότι σε τέτοιες δύσκολες περιόδους μεγαλουργούν μεγάλες ιδέες και καινοτομίες που μας οδηγούν σε ένα νέο οικονομικό κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας.


--------------------
Go to the top of the page
 
Bookmark this: Post to Del.icio.usPost to DiggPost to FacebookPost to GooglePost to SlashdotPost to StumbleUponPost to TechnoratiPost to YahooMyWeb
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Eua1
post 31 Jul 2011, 06:12 PM
Post #2


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



Τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στο 80% των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με μέσο μισθό 1639 ευρώ και ένα 0,4% που λαμβάνει μισθούς άνω των 5856 ευρώ, αλλά και μεταξύ των υπουργείων επιβεβαιώνει και επίσημα το προσχέδιο της μελέτης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο.

Υψηλότερες αμοιβές λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εξωτερικών (μέσος μισθός 5503 ευρώ), Οικονομικών (2955), Οικονομίας (2737), της Βουλής (2835), υπουργείου Μεταφορών (2737), ΑΣΕΠ (2670), υπουργείου Δικαιοσύνης (2527), ΕΣΡ (2500), και της Προεδρίας της Δημοκρατίας (2492), ενώ χαμηλότερες οι συνάδελφοί τους στο υπουργείο Εσωτερικών (1755), τις Περιφέρειες (1750) και Εθνικής ¶μυνας (1673).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες τακτικές προβλεπόμενες αμοιβές δίνονται στο υπουργείο Οικονομικών (η αμοιβή του νεοδιοριζόμενου είναι υψηλότερη κατά 40% από τα μέσο όρο των υπουργείων και ενός υπαλλήλου με 33 χρόνια υπηρεσίας στο 55-64%) και ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. (συν 8-12% και 7-14% αντίστοιχα από την κατηγορία ΠΕ μέχρι την κατηγορία ΥΕ για τους νεοδιορισμένους)

Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίνονται στο υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, για το πολιτικό προσωπικό, κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, από το μέσο όρο.

Κατακερματισμένο το σύστημα των επιδομάτων

Σύμφωνα με τη μελέτη ο βασικός μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου αποτελεί κατά μέσο όρο το 60,17% των συνολικών απολαβών του, το 28,85% είναι τα επιδόματα, το 5,46% το χρονοεπίδομα και το 2,68% οι υπερωρίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη μελέτη τα μόνα κριτήρια για τις αποδοχές είναι η εκπαίδευση και τα χρόνια εργασίας, ενώ αγνοείται εντελών η απόδοση.

Παράλληλα το σύστημα των επιδομάτων χαρακτηρίζεται «κατακερματισμένο», καθώς «σε γενικές γραμμές το κάθε υπουργείο έχει τη δική του επιδοματική πολιτική», ενώ βρίσκονται χαμηλά τα επιδόματα ευθύνης και τα οικογενειακά. Όλα αυτά ανμένεται να αλλάξουν με το ενίαιο μισθολόγιο που αναμένεται να περιορίσει τα επιδόματα σε τέσσερα: Οικογενειακό, επίδομα θέσης, παραγωγικότητας και ειδικών συνθηκών εργασίας.

620 έως 670.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2013

Βασικά ζητούμενα για το Δημόσιο, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών και η καλύτερη αξιοποίηση και εξοικονόμηση των δημόσιων πόρων - πέραν της μισθολογικής δαπάνης.

Παράλληλα οι αποχωρήσεις για το 2010 έφτασαν τις 52.613, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα οι εργαζόμενοι που στις 31.12 ήταν 740.000 θα είναι από 620 έως 670.000. Παράλληλα η μισθολογική δαπάνη που μειώθηκε σε σχέση με το 2009 κατά περίπου 10% (από 21,4 σε 19,1 δις ευρώ) υπολογίζεται να μειωθεί από 16,3 έως 17,5 δις ευρώ το 2013).

εδώ ο σύνδεσμος της μελέτης





--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 7th July 2025 - 11:08 PM
Skin and Graphics by Dan Ellis and Anubis. Hosting by Forums & More © 2005-2011.
InvisionGames - Your #1 Arcade Games Repository | AllSigs - Signatures for all | Rock Band + Guitar Hero = RockHero ! | The Remoters - Remote Assistance | FileMiners - You ask, We find