Welcome Guest ( Log In | Register )


> Business

Business Section section

Starbucks is rising, HP is coming back on track, and much more latest news are being debated here. Join us, and give us your thoughts on certain companies. We’re not here to debate on today’s stocks, but on “popular” business subjects. As always, we want to know!

As for rules, they are the same than the forum rules (please check them if you are not familiar with those). In short, we ask you to respect members, respect their opinions, thoughts, and comments. If you do not go by the rules, one of the staff members will impose a sanction.
Enjoy the section, and do not hesitate to contact the staff to share your suggestions!

Kindly yours,

“YourForum” staff.

 
Reply to this topicStart new topic
> Ο τρόμος που προκάλεσε η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2011 ΣΤΟ 8,8% (ΑΠΟ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 7,6%)!
Eua1
post 2 Sep 2011, 08:40 AM
Post #1


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



Η κυβέρνηση, πανικόβλητη, φαίνεται ότι αναζητά εξιλαστήρια θύματα για να καλύψει τα αδιέξοδα των πολιτικών της, τα οποία αναγνωρίζουν πλέον σχεδόν άπαντες
Μετά λοιπόν από τις απαξιωτικές δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλου την Πέμπτη σχετικά με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τα στοιχεία-καταπέλτη που αυτή έφερε στο φως σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, το βράδυ της Πέμπτης η πρόεδρος του Γραφείου, Στέλλα Μπαλφούσια, υπέβαλε την παραίτησή της!

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή παραίτησής της επικαλείται τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γραφείου και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου.
Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει την παταγώδη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης, άδικης, ταξικά μεροληπτικής και αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου, στην οποία η Ίσκρα έχει πολλάκις αναφερθεί διεξοδικά.

Η ανελέητη φοροεισπρακτική επιδρομή κυβέρνησης και τρόικας και η βάναυση λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και των συνταξιούχων έχουν καταδικάσει την χώρα σε ύφεση και τον ελληνικό λαό σε συνθήκες εξαθλίωσης ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τη δυναμική του χρέους και προκαλούν διαρκώς διευρυνόμενα ελλείμματα.
Έτσι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν αυτό το οποίο η Ίσκρα ανέλευε διεξοδικά από την πρώτη κιόλας στιγμή: Ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, εκτός από απεχθές και ταξικά άδικο, βρίσκεται και σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα, με αποτέλεσμα η μόνη πραγματική λύση να είναι η διαγραφή του, ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, προκειμένου με μία ολοκληρωμένη πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου να ανοίξουν νέες ελπιδοφόρες σελίδες στην ιστορία της χώρας και του ελληνικού λαού.

Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αποδομεί τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο, ενώ κάνοντας ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, επισημαίνει την ανεξέλεγκτη δυναμική του χρέους η οποία μπορεί να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

"Με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο (και αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό), καθώς και κάποια μέτρα που λήφθηκαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους” αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η μεγάλη υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών (που δεν προέρχονται μόνο από την βαθύτερη ύφεση), έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα του αναμενόμενου πρωτογενή ελλείμματα, οδηγώντας σε αύξηση του χρέους περισσότερο απ'οτι αναμενόταν.
Οι εξελίξεις αυτές “αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου” αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες της έκθεσης αμφισβητούν το στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρει ότι «ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012» λέγοντας ότι «μετά τις νέες εξελίξεις (σ.σ. βαθύτερη ύφεση) θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012, ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας».

Το συγκεκριμένο δελτίο αποτελεί ένα είδος «εσωτερικού κοινοβουλευτικού εγγράφου» και μοιράζεται στους βουλευτές – μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.



ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ!

Την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος αμφισβήτησε ανοιχτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της.

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, και κατέληξε λέγοντας:

«Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ορίστηκε εκ νέου συνάντηση του Υπουργού με την τρόικα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτή σε συζήτηση για μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα το 2011, αλλά μόνο στο βαθμό που δικαιολογείται από τη βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεση.


ΕΕ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Σχολιάζοντας την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε πως «τα πάντα τίθενται σε εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι και ο βασικός στόχος των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης».

Κληθείς να σχολιάσει το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο η δυναμική του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ο Αμαντέους Αλταφάζ επεσήμανε ότι η δημοσιοποίησή της συνέπεσε χρονικά με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν υπογράμμισε ακόμη ότι η Κομισιόν αναμένει τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωσή της.



ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Συγκεκριμένα το Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρει:

1ον. Η ύφεση φέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διογκώνεται.
Διαμορφώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Εάν μάλιστα δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.
Δηλαδή πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο από πέρυσι!!!

3ον. Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται.
Ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!

4ον. Τα έσοδα καταρρέουν και οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται.
Πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διακοπή των πληρωμών τις 2 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου!!!

5ον. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.
Η εξόφλησή τους, όταν γίνει, θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το 80% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων (5,3 δις. ευρώ) δημιουργήθηκε το 2010, είναι δηλαδή αποκλειστικά έργο Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!!!

6ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει.
Η Έκθεση σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους) δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».
Έχει δε συμβάλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

7ον. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής εσόδων.

8ον. Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη.
Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου και αντισταθμίζει τα όποια οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2012».



ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 8,8% ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΡΟΪΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ εξετάζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η τρόικα. Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις κλείσουν στα επίπεδα αυτά το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 8,8% του ΑΕΠ, από 7,6% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου.

Η εκτίμηση είναι ότι μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης -που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% - 5,3% του ΑΕΠ- ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, ο νέος στόχος διατυπώνεται με την παραδοχή ότι όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα εφαρμοσθούν εφεξής στο ακέραιο.

Κατά την σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα την Τετάρτη εξετάσθηκαν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των δαπανών και των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις και η εξυγίανση των ΔΕΚO.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και Π.Οικονόμου εξέτασαν με τους Ματθίας Μόρς (Κομισιόν), Ποουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων, αλλά και ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη των τόκων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ακόμη, εξετάσθηκαν στοιχεία σχετικά με τις αυξημένες πληρωμές του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και το θέμα των εγγυήσεων που έχει παράσχει το Δημόσιο σε φορείς εκτός και εντός Γενικής Κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν την τρόικα για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις εισηγήσεις των συμβούλων του Δημοσίου, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στις ΔΕΚΟ, όπου διαπιστώνεται βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η τρόικα συναντήθηκε εκ νέου το πρωί της Πέμπτης με τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να εξετάσουν το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.


--------------------
Go to the top of the page
 
Bookmark this: Post to Del.icio.usPost to DiggPost to FacebookPost to GooglePost to SlashdotPost to StumbleUponPost to TechnoratiPost to YahooMyWeb
+Quote Post
Eua1
post 2 Sep 2011, 08:45 AM
Post #2


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΑΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία επεσήμαναινε κινδύνους μη υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων (έλλειμμα και χρέος εν προκειμένω) για το 2011. Απειρία και έλλειψη τεχνογνωσίας καταλογίζει στη νεοσύστατη υπηρεσία ο υπουργός

Συγκεκριμένα, στο "Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο" του Γραφείου Προϋπολογισμού, που συστάθηκε με υπόδειξη της Τρόικας, αναφέρεται ότι "η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού"
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης "είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους".

Και εκτιμούν επίσης ότι "το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους"

Το γραφείο της Βουλής κάνει επίσης την εκτίμηση ότι "το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου" και συνεχίζει με το εξής: "Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)"

Βενιζέλος: Απειρία και έλλειψη τεχνογνωσίας
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για τα πορίσματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας: "Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών".΄Και προσέθεσε: "Αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες (31/8/2011) με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Μιχελάκης: "Πρέπει να αλλάξει η συνταγή"
Σχολιάζοντας την έκθεση της γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για τις αποκλίσεις στον περιορισμό του ελλείμματος και στο χρέος, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στον Real Fm, παρατήρησε ότι αυτό συμβαίνει παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών και διερωτήθηκε: "Τι πρέπει να γίνει ώστε να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξει η συνταγή και να αλλάξει αμέσως".
Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά στο "Ζάππειο 2", μεταξύ των οποίων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, λέγοντας ότι "τότε κατηγορούσαν τη ΝΔ πως δεν μπορεί να συμβεί, τώρα έρχονται και το κουβεντιάζουν" και συνέχισε επισημαίνοντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνεχίζεται η μείωση των εσόδων, "οι φόροι τρώνε τους φόρους", η κοινωνία δεν καταναλώνει, τα μαγαζιά κλείνουν, και οι επιχειρήσεις φεύγουν και πηγαίνουν σε άλλες χώρες με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές που είναι στη γειτονιά μας.

Source : ethnos.gr


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eua1
post 2 Sep 2011, 08:53 AM
Post #3


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



Παραιτήθηκε η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού

Η κα Μπαλφούσια είχε πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε στην απόφαση της να παραιτηθεί. Στη δήλωσή της φέρεται να επικαλέστηκε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκθεση του Γραφείου Παρακολούθησης της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αλλά και τις αποδοκιμασίες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.

Αγνωστές παραμένουν εξάλλου οι προθέσεις των άλλων τριών μελών της Επιτροπής της Βουλής, πρόσωπα που είχε άλλωστε επιλέξει η ίδια η κα Μπαλφούσια.

Η έκθεση του νεοσύστατου γραφείου αμφισβητήθηκε ως προς την εγκυρότητά της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι το γραφείο "δεν διαθέτει την γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα" των άλλων διεθνών οργανισμών και των ανεξάρτητων αρχών.

Με αφορμή την έκθεση αυτή, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας τη ριζική αλλαγή της.

Με επιφυλακτικότητα αντέδρασε η Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν να δηλώνει ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης συνέπεσε με τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, ενώ επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της οικονομίας από το κλιμάκιο των ελεγκτών.
προσωπική σημείωση: μην προσπαθειτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα moncieur Ολι Ρεν....σας κανει να φαίνεστε "ηλίθιος"

Βολές από τη ΝΔ
"Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι "ξεμπροστιάζου τα ν" την αδιέξοδη πολιτική τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης και εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.
"Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά", κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης.
Η παραίτηση της κας Μαλφούσια προκάλεσε και αντιπαράθεση στη Βουλή.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "ακραία" την αναφορά της έκθεσης του Γραφείου της Βουλής. "Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν υποστηρίζονται από κανέναν διεθνή οργανισμό", είπε, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος με αιχμή την παραίτηση της κας Μπαλφούσια, κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι "μπερδεύει την έννοια της ενίσχυσης του Γραφείου της Βουλής με την ευχή της καθυποταγής των επιστημόνων".

"Σας διαβεβαιώνω ότι την παραίτηση, ούτε την επιδιώξαμε, ούτε τη ζητήσαμε", συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
προσωπική σημείωση: μην ορκίζεστε καλέ.....σας πιστεύουμε kolobok.rofl.gif

Επισήμανε ακόμη ότι οι αναφορές αυτές στην Έκθεση του Γραφείου ήταν που αποτέλεσαν και το έναυσμα της αντίδρασης του κ.Βενιζέλου, καθώς ο κ. Μαρκόπουλος προηγουμένως είπε πως ο κ. Βενιζέλος "επιθυμεί να υπαγορεύει τα πάντα" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eua1
post 2 Sep 2011, 09:08 AM
Post #4


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



Ο ρόλος του Γραφείου

Με καθυστέρηση έξι μηνών, αφού θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2010, συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο το ειδικό γνωμοδοτικό όργανο για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο ρόλος του νεοσύστατου γραφείου είναι η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους, η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, η ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων του προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τα δημόσια έσοδα, τις δαπάνες και τη διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών, η υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπως επίσης και η σύνταξη και υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, "επικεφαλής του Γραφείου τοποθετείται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου". Στη συγκεκριμένη θέση τοποθετήθηκε η κ. Μπαλφούσια, ενώ η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε προχθές ήταν το πρώτο δείγμα γραφής της συγκεκριμένης επιτροπής.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eua1
post 2 Sep 2011, 09:12 AM
Post #5


Lifetime commited
Group Icon

Group: Elite Members
Posts: 1981
Joined: 9-December 06
From: Σε δικο μου Σύμπαν
Member No.: 3623
Zodiac Sign: I'm a gemini!
Gender: I'm a f!



Σε ρήξη οδηγήθηκαν κυβέρνηση και τρόικα ύστερα από ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου.

Κεντρικό σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών ήταν το ύψος της απόκλισης που εμφανίζει το έλλειμμα και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί αντί του στόχου για 7,6% στο 8,1% έως 8,2% επί του ΑΕΠ, διαφορά που δεν επισύρει την ανάγκη νέων μέτρων. Αποδίδει την απόκλιση αυτή στο περιβάλλον ύφεσης που πλήττει και εγχώρια οικονομία και όχι σε υστερήσεις ή ολιγωρίες στην υλοποίηση των συμφωνημένων με την τρόικα.

Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί τελικά περί το 8,6% έως και 8,7% του ΑΕΠ. Αποδίδουν την ψαλίδα σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής και ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί

Υστέρηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ στα έσοδα και
Αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ δαπάνες που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία

Επικοινωνία Βενιζέλου - Παπανδρέου
Προ του αδιεξόδου, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.
Τον ενημέρωσε για τις νέες αξιώσεις της τρόικας.
Η τελική απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές διεκόπησαν και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι, το επόμενο 10ήμερο.

Πολιτική λύση
Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό η αξιολόγηση της Ελλάδας για την λήψη της δόσης των 8 δισ. ευρώ περνάει σε πολιτικό επίπεδο. Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον αέρα η 6η δόση
Ηδη, πηγή της τρόικας, ανέφερε στο Reuters, ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι η επόμενη δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Αναβάλλει τη συνεδρίασή του το ΔΝΤ
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μετατέθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου στις 27.

Τα έσπασαν και για τις αποκρατικοποιήσεις
Διαφωνία υπήρξε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο προβλέπει, μέσα στο Σεπτέμβριο να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει κάτω από τις χαμηλές χρηματιστηριακές αξίες που καταγράφουν πολλές εισηγμένες, προς πώληση, εταιρίες του δημοσίου. Ετσι από το οικονομικό επιτελείο ζητήθηκε παράταση χρόνου αίτημα που προφανώς δεν έτυχε θερμής υποδοχής.

Source : ethnos.gr


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 16th April 2024 - 05:30 PM
Skin and Graphics by Dan Ellis and Anubis. Hosting by Forums & More © 2005-2011.
InvisionGames - Your #1 Arcade Games Repository | AllSigs - Signatures for all | Rock Band + Guitar Hero = RockHero ! | The Remoters - Remote Assistance | FileMiners - You ask, We find