Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΔΝΤ: Πουλήστε τώρα το Τ.Τ., συρρικνώστε την ΑΤΕ!
YourForum > Lifestyle & Hobbies > The SpOtLIGHT > Business
NickTheGreek


ΔΝΤ: Πουλήστε τώρα το Τ.Τ., συρρικνώστε την ΑΤΕ!


Ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση να βγάλει το συντομότερο «στο σφυρί» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τάσσεται υπέρ της ακόμη δραστικότερης συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΑΤΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η τράπεζα έχει μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές που ανέδειξαν τα θερινά τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών.

Το Ταμείο εντυπωσιάζει στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με την εμμονή του όχι απλώς στην εγκατάλειψη της κυβερνητικής στρατηγικής για ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά στην αποκρατικοποίηση με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και του θεωρούμενου ως «φιλέτου» των τραπεζικών συμμετοχών του Δημοσίου, δηλαδή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έστω και αν η πώληση στις αντίξοες συνθήκες που θα διατηρηθούν στις αγορές και το 2011 οδηγεί σε πενιχρό τίμημα για το Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει εγκαταλείψει την πολιτική του δημόσιου πυλώνα, μέσω των δεσμεύσεων που ανέλαβε με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, αλλά προς το παρόν κρατά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκτός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2011, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται, ότι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές θα οδηγήσουν σε εκποίηση με αδιανόητα χαμηλό τίμημα.

Παρά ταύτα, το Ταμείο τονίζει στην έκθεση αξιολόγησης, ότι:

n «Το βασικό διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στον τραπεζικό τομέα σε αυτή την φάση είναι η αναδιάρθρωση του τομέα του τραπεζικού συστήματος, που παραμένει υπό κρατικό έλεγχο.

n Από αυτή την άποψη, το προσωπικό του Ταμείου ενθαρρύνει ζωηρά τις αρχές να προχωρήσουν γρήγορα στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής».

Το Ταμείο δεν εξηγεί γιατί είναι τόσο επείγον να πουληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέσα στη χειρότερη περίοδο κρίσης των αγορών. Είναι προφανές, όμως, ότι οι συστάσεις του εξυπηρετούν μόνο τις επιδιώξεις των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας, που περιμένουν να επωφεληθούν από τη διαδικασία εκποίησης της πιο ελκυστικής συμμετοχής του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Για την Αγροτική Τράπεζα, το Ταμείο είναι σαφές ότι «στρώνει δρόμο» προκειμένου να τεθεί ουσιαστικά εκτός ανταγωνισμού, καταδικαζόμενη σε μια συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της με πολύ γρήγορες κινήσεις. Όπως τονίζεται στην έκθεση, «αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΤΕ ξεπεράσουν το ποσό που υποδείχθηκε από τα τεστ αντοχής του Ιουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδυθεί σε μια πολύ πιο επιθετική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της τράπεζας».

Όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η ΑΤΕ θα είναι η μόνη τράπεζα που θα υποστεί μια διαδικασία εξαντλητικού ελέγχου του χαρτοφυλακίου των δανείων της από ορκωτούς ελεγκτές, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην αποκάλυψη ακόμη μεγαλύτερης «τρύπας» στον ισολογισμό της ΑΤΕ και η «συνταγή» του Ταμείου για τη διευθέτηση του προβλήματος δεν είναι η αντίστοιχη αύξηση του ποσού που θα διαθέσει το Δημόσιο στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, αλλά η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού, με την οποία η τράπεζα θα περάσει στο περιθώριο της οικονομικής ζωής.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του μοιάζει να αδιαφορεί για την «αναιμική» ροή πιστώσεων από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία, παρότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος. Αναφέρει, μάλιστα, ότι από τον επιχειρηματικό τομέα και, κυρίως, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για δάνεια, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά το τραπεζικό σύστημα «απαντά» σε αυτή τη ζήτηση με ακόμη πιο «σφιχτά» κριτήρια χρηματοδότησης –αντίθετα, τα κριτήρια χρηματοδότησης έχουν χαλαρώσει για τα νοικοκυριά, τα οποία όμως έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση νέων πιστώσεων!

Γι’ αυτό το σοβαρό για την οικονομία πρόβλημα, που συνδέεται άμεσα με τη διολίσθηση σε όλο και βαρύτερη ύφεση, το ΔΝΤ δεν έχει να διατυπώσει κάποιες προτάσεις πρόσθετων μέτρων στην κυβέρνηση, πέραν των γνωστών μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί –ενίσχυση με νέες κρατικές εγγυήσεις 25 δις. ευρώ, κ.α. Διαβάζοντας κανείς την έκθεση, μένει με την εντύπωση ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν είναι η πλήρης αδυναμία του να ανταποκριθεί στη βασική αποστολή του, κατανέμοντας πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά το πώς θα εξαφανισθεί το συντομότερο η παρουσία του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα…

Source : bankingnews
XRUSA
Το ΤΤ μου θυμιζει το story πηνελοπη και μνηστηρες...

προσπαθει να μεινει πιστο και ηθικο με βασει το πρωτοκολλο που εχει αλλα οι υποχθόνιοι μνηστηρες δεν το αφηνουν σε ησυχια.... plus.smilie3.gif
Big
τρελό παιχνίδι παίζετε
NickTheGreek
Πιέζει η Τρόικα ώστε να πωληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά μια τέτοια λύση ίσως να αποδειχθεί λανθασμένη….


Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από την Τρόικα ώστε να πωλήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 34% άμεσα και 10% έμμεσα από τα ΕΛΤΑ που κατέχουν το 10%.
Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται ότι έχει πάρει μια θέση όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
Έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να πωλήσει από το 34% ένα ποσοστό 14% να υποχωρήσει στο 20% αλλά θα διατηρήσει το management.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν δέχεται αυτή την στρατηγική και πιέζουν ώστε να πωληθεί πλήρως το ΤΤ.
Το ΤΤ με ενεργητικό 16,5 δις καταθέσεις 12,1 δις δάνεια 8,2 δις και κεφάλαια 900 εκατ ευρώ έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο σύστημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε την μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών.
To www.bankingnews.gr παρ΄ ότι στηρίζει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις ιδιωτικοποίησης θα πάρει μια ξεκάθαρη θέση.
Η πλήρης πώληση του ΤΤ θα ήταν λάθος για το δημόσιο για 3 λόγους
Πρωτίστως αν θέλει το δημόσιο να πωλήσει ένα επιπλέον 14% προφανώς και δεν θα ήταν λάθος στρατηγική αλλά η πλήρης πώληση του δεν θα ήταν σκόπιμη.
1)Το ΤΤ αποτελεί την μόνη άμεση συμμετοχή του κράτους στο τραπεζικό σύστημα με το οποίο μπορεί να έχει λόγο και ρόλο στα δρώμενα της αγοράς.
2)Η πώληση του ΤΤ θα προσφέρει όφελος στον αγοραστή, δεν θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα χάσει ένα πλεονέκτημα το κράτος και στην ουσία απλά ο μόνος κερδισμένος θα είναι η τράπεζα αγοραστής και όχι η οικονομία
3)Με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μόλις 770 δις ευρώ το 34% αποτιμάται 261 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ εν μέσω ανοδικού κύκλου στο παρελθόν είχε πετύχει 135 εκατ ετήσια κέρδη.
Η πώληση του ΤΤ θα είναι λάθος στρατηγική και χρήζει μεγάλης προσοχής αν τελικώς περάσουν οι πιέσεις της Τρόικα.

Source : www.bankingnews.gr
Big
Οι μικρές τράπεζες αποδείχθηκαν μεγάλων αντοχών παρά την κρίση…. - Η Tbank απορροφάται από το ΤΤ



Οι μικρές τράπεζες μπορεί να χαρακτηρίζονται μικρές λόγω μεγέθους αλλά αποδείχθηκαν μεγάλων αντοχών.
Οι μικρές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εν μέσω κρίσης υποστήριζαν μέχρι πρότινος στελέχη της τραπεζικής αγοράς αλλά γεγονός είναι ότι οι μικρές τράπεζες έχουν ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς την βαθιάς ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι πως οι μικρές τράπεζες εκεί που όλοι πίστευαν ότι βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας καταφέρνουν και επιβιώνουν;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 5
1)Οι μικρές τράπεζες ακολούθησαν την τάση των μεγάλων τραπεζών. Δημιούργησαν συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν πήραν υπέρμετρο ρίσκο στον ισολογισμό τους και γενικώς ήσαν αρκετά προσεκτικές στην ανάπτυξη τους.
Δεν ακολούθησαν επιθετικά μοντέλα ανάπτυξης και αυτό σε αυτή την συγκυρία τις ευνοεί καθώς τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα.
Οι μικρές τράπεζες πάντοτε έδιναν έναν αγώνα διαχείρισης της ρευστότητα τους στα παλαιότερα χρόνια της οικονομικής ευφορίας και αυτό τις ευνόησε την τρέχουσα περίοδο καθώς ο συντηρητισμός εκείνης της περιόδου δεν διογκώνει τα προβλήματα του παρόντος.
2)Αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας ο ρόλος της ΤτΕ που ως εποπτική αρχή παρακολούθησε στενά τις μικρές τράπεζες τους ζήτησε κεφαλαιακές ενισχύσεις και ταυτόχρονα τους προέτρεψε για αλλαγές στην στρατηγική ανάπτυξη τους.
Η ΤτΕ ακολουθώντας πιο αυστηρά κριτήρια διαφύλαξε την βιωσιμότητα των μικρών τραπεζών.
3)Τα βασικά προβλήματα του συστήματος είναι τα επισφαλή δάνεια και τα ομόλογα.
Τα επισφαλή δάνεια κινούνται εντός των ορίων που έχουν θέσει οι τράπεζες άρα το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ίδια μέσα.
4)Στα ομόλογα που γεγονός είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η έκθεση των μικρών τραπεζών είναι δυσανάλογα μεγάλη επιχειρείται μεθοδικά μετατροπή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν σε έντοκα.
Αξίζει να αναφερθούν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταδεικνύουν ότι οι μικρές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το ρίσκο χώρας στον ισολογισμό τους μετατρέποντας τα ομόλογα σε έντοκα.
Η Proton bank διαθέτει 1,2 δις ευρώ χαρτοφυλάκιο ομολόγων και με βάση ορισμένες πηγές το 40% με 50% των τίτλων που κατέχει πλέον είναι έντοκα γραμμάτια.
Η TBank κατείχε 51 εκατ και πλέον διαθέτει 551 εκατ ευρώ αύξηση 500 εκατ ευρώ δηλαδή και με βάση πληροφορίες το 60% αυτών είναι κατά βάση έντοκα γραμμάτια.
Η Attica bank διαθέτει περίπου 290 εκατ ευρώ χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
5)Κινητικότητα επικρατεί και στα θέματα της ρευστότητας.
Κατά βάση οι ελληνικές μικρομεσαίες τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ως εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως επί τω πλείστον και δευτερευόντως τιτλοποιήσεις και άλλα στοιχεία του ενεργητικού.
Από τις μικρές τράπεζες η πλέον χαρακτηριστική είναι η Proton bank η οποία διαθέτοντας 1,2 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα έχει δανεισθεί περίπου 1 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Από την μια πλευρά αυτό αποδεικνύει ότι οι μικρές τράπεζες έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ, ενώ τα ομόλογα που διαθέτουν είναι εργαλείο άντλησης ρευστότητας.
Να σημειωθεί ότι η Proton bank άντλησε τόσο υψηλή ρευστότητα κυρίως για να χρηματοδοτεί τα ομόλογα που κατέχει αλλά και για να χορηγήσει δάνεια τα οποία η Τρόικα ζήτησε να περικόψει…
Η Attica bank έχει αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα 630 με 650 εκατ ευρώ.
Η TBank έχει αντλήσει ρευστότητα 370 εκατ ευρώ και σε σχετικά παραπλήσια επίπεδα βρίσκεται και η Probank.
Tα υπόλοιπα ποσά μοιράζονται μεταξύ της Millennium bank και άλλων μικρών τραπεζών….

Κέρδη για την Proton bank στο α’ τρίμηνο

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Proton Bank κατά το α' τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν σε 1,05 εκατ., έναντι 3,71 εκατ. κατά το α' τρίμηνο του 2010.
H πορεία του ομίλου της Proton Bank κατά το α' τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των επαναλαμβανομένων εσόδων και την πολιτική σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων καθώς επίσης και την κεφαλαιακή του ενδυνάμωση.
Οι καταθέσεις από πελάτες ανήλθαν σε 1,858 δις παρουσιάζοντας μικρή μείωση 3,91%. Οι καθαρές χορηγήσεις διαμορφώθηκαν σε 2,039 δις παρουσιάζοντας αύξηση 4,50%. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 109,72%.
To Φεβρουάριο του 2011, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 60 εκ., ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της.
Ο δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων Tier I εκτιμάται στο 10,29%, ενώ ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώνεται σε 11,83%.
Το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 3,844 δις ενώ το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 352,80 εκ.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα προχωράει σε αμκ και ομολογιακό 50 και 50 εκατ συνολικά 100 εκατ ευρώ.

Απορροφάται η Tbank από το ΤΤ

Νέες ζημίες θα εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2011 η TBank απόρροια της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, της περαιτέρω μείωσης των εσόδων και της αύξησης των προβληματικών δανείων.
To www.bankingnews.gr πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων θα καταγραφούν ζημίες αλλά θα είναι μειωμένες σε σχέση με την τάση του 2010. Η τράπεζα υλοποιεί μεγάλης κλίμακας εθελούσια έξοδο.
Υπάρχουν σημάδια λοιπόν σταδιακού περιορισμού των ζημιών.
Η TBank στο α΄ τρίμηνο του 2010 είχε εμφανίσει ζημίες 14,29 εκατ ευρώ ενώ συνολικά για το 2010 είχε καταγράψει ζημίες 71,3 εκατ ευρώ.
Τα συνολικά κεφάλαια έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 70 εκατ ευρώ ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κινείται πέριξ του 4% όταν το ελάχιστο που ζητά η ΤτΕ είναι στο 8% και άτυπα για τις μικρές τράπεζες στο 12% με 14%.
Το ΤΤ παρά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία της TBank αποτελεί την ασπίδα προστασίας και την δικλείδα ασφαλείας για την σταθερότητα της μικρής πολύπαθης τράπεζας.
Το ΤΤ είχε αφήσει ανεπίσημα να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην απορρόφηση της TBank αλλά οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αρχίζουν να ατονούν.
Η απορρόφηση ίσως είναι η μόνη λύση αν και υπάρχει ακόμη στο τραπέζι το θέμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η λογική λύση θα ήταν η απορρόφηση και ίσως τελικώς αυτή να προχωρήσει το ΤΤ να απορροφήσει την TBank.
Όμως ο βασικός μέτοχος του ΤΤ καλείται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον του Ταμιευτηρίου και αυτή η διαδικασία η χρονοβόρος διαδικασία κρατά σε κάποιο βαθμό δέσμια την διοίκηση η οποία πράττει τα αδύνατα δυνατά ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ως βασικού μετόχου της TBank.
Η ΤτΕ αισθάνεται ασφάλεια λόγω της παρουσίας του ΤΤ στην TBank αλλά από την άλλη ζητά να ξεκαθαρίσει το τοπίο σύντομα.

Πέτρος Λεωτσάκος
Source : www.bankingnews.gr



XRUSA
ελεος δεν εχουν κουραστει με το ολο στορυ καθε τοσο βγαινει στην επικαιροτητα δεν εχουν με τιποτα αλλο να ασχοληθουν? ize.think.gif
www.yourforum.gr
Στο τραπέζι όλα τα… ασημικά αρχής γενομένης από το Τ.Τ.




Ασφυκτικό πρέσινγκ από τους εταίρους μας

Γρήγορες αποκρατικοποιήσεις για να πάρουμε νέα βοήθεια και… ήπια αναδιάρθρωση


Η χθεσινή «βόμβα» Γιούνκερ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και ότι αναζητείται λύση ήπιας αναδιάρθρωσης αποτελεί και επίσημα εκ μέρους των Eυρωπαίων εταίρων μας, την ομολογία αδυναμίας να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του «ελληνικού προβλήματος». Και αποτελεί την επίσημη αναγνώριση για πρώτη φορά εκ μέρους της ΕΕ, ότι το Μνημόνιο απέτυχε, ασχέτως με το πού αποδίδονται οι ευθύνες της αποτυχίας.

Αρα μας προδιαθέτει για ένα νέο πιο σκληρό Μνημόνιο ως αντάλλαγμα για νέα βοήθεια, με τους εταίρους μας να ζητούν επιτακτικά να βάλουμε, επιτέλους, τα… ασημικά μας στο τραπέζι.

50 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής του Eurogroup μας το είπε χθες πιο κομψά: «Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν μεγάλα δημόσια ιδρύματα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και δυναμικές για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ».

Το μήνυμα αυτό πέρασε, ή φαίνεται να πέρασε, στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δεσμεύθηκε να φέρει μπροστά, χρονικά, τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων εταιρειών και δεσμεύθηκε επίσης, ύστερα από απαίτηση των εταίρων, στη δημιουργία ενός ταμείου, στο οποίο θα εισφέρει αξίες (δημόσια περιουσία) το κράτος και θα αποτελεί μια εγγύηση για τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιμένουν δηλαδή στην τιτλοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου με στόχο την άμεση είσπραξη χρημάτων για την ελληνική κυβέρνηση. Να θέσει δηλαδή όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα πωλούταν κομμάτι-κομμάτι δίνοντας άμεσα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προκρίνει την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την ακίνητη περιουσία, ως απάντηση στην πίεση των εταίρων μας για ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το 2012 και το 2013.

Οι πρώτες προτάσεις

Μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα το ΥΠΟΙΚ αναμένει τις πρώτες προτάσεις για ένα πακέτο τουριστικών ακινήτων το οποίο θα προωθηθεί άμεσα για αξιοποίηση, ενώ ένα δεύτερο θα προωθηθεί για εμπορική και οικιστική χρήση μέχρι και το τέλος του χρόνου. Σε αυτά ακόμη κι αν ισχύσει ο θεσμός της επιφάνειας (δηλαδή η αξιοποιούμενη έκταση να επιστρέψει στο Δημόσιο) το υπουργείο Οικονομικών έχει δικαίωμα να τιτλοποιήσει τις απαιτήσεις του και να μειώσει με τα χρήματα αυτά το δημόσιο χρέος.

Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα είναι ομαλά επιταχυνόμενη από τα μέσα του χρόνου και μετά και άρα οι στόχοι για έσοδα 4-5 δισ. ευρώ όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά και θα υπερκαλυφθούν και το 2011 και τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όπως γράφει μερίδα του διεθνούς Τύπου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε πιέσεις και σε μερικές περιπτώσεις, κυρίως από την πλευρά της Ολλανδίας αντιμετωπίσθηκε με ταπεινωτικό τρόπο, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν να ενημερωθούν για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης από τον ελεγκτή του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Αμεσα στη βιτρίνα το Τ.Τ.

Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση από την τρόικα για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και επίσπευση, σύμφωνα με πληροφορίες, της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 34% άμεσα και 10% έμμεσα από τα ΕΛΤΑ που κατέχουν το 10%.

Το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται ότι υποχωρεί από τη θέση του όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παραμείνει μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και υποχωρεί από τα αρχικά του σχέδια να μετοχοποιείται κομμάτι-κομμάτι έως το 2013.

Ομως η τρόικα δε δέχεται αυτή τη στρατηγική και πιέζει ώστε να πωληθεί πλήρως το Τ.Τ.

Το Τ.Τ. έχει ενεργητικό 16,5 δισ., καταθέσεις 12,1 δισ., δάνεια, 8,2 δισ. και κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι είχε τη μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών.

Ξαναγράφουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

ΟΙ ελεγκτές της τρόικας που παρευρέθησαν στο Eurogroup στην ουσία πήραν «εντολή» να… ξαναγράψουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση του προγράμματος αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, αν και ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Η τρόικα γύρισε μαζί με τον Ελληνα υπουργό από τις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ σημεία τριβής θεωρούνται τα μέτρα για το 2011, η εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αλλά και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν διορία λίγων 24ώρων στην κυβέρνηση να αναμορφώσει, σε συνεργασία με την τρόικα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2015.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Κάθε άλλο παρά εύκολη δεν είναι η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, καθώς στην ελληνική οικονομία έχει βρεθεί από τους ελεγκτές μία «τρύπα-μαμούθ» που ούτε λίγο ούτε πολύ φθάνει τα 13 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους και που παρουσιάσθηκαν από την τρόικα στο Eurogroup.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 7,3%, ενώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Η τρόικα ζητά επειγόντως πρόσθετα μέτρα για τη χώρα μας. Μόνο για φέτος, η Τρόικα τα έχει υπολογίσει στα 7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για προσαρμογή 3 δισ. ευρώ.

Source : nikipress.gr
XRUSA
...και ολο το Δημοσιο να πουληθει το χρεος δεν μειωνεται καποιοι μετα απο μαθηματικους υπολογισμους ειπαν οτι το 2015 το χρεος μας θα ειναι περιπου 700 δισ. ευρώ!!

...στοχος δεν ειναι να ξεχρεωσουμε σαν κρατος αλλα να πουληθουμε οσο το δυνατον πιο φθηνα!!!!

θα μαστε εργατες στην ιδια μας την χωρα και ΟΧΙ αφεντικα!!!!
www.yourforum.gr
παιδιά, ξυπνήστε, δεν είναι όλα άσπρο - μαύρο... δεν μπορεί να φταίνει μόνο οι δανειστές και εμείς πάντα οι αδικημένοι ...

διαβάστε όλες τις απόψεις : http://www.postnews.gr/politiki/revisit-greece/
XRUSA
δεν ειπα οτι φταινε οι δανειστες ειπα απλα τι στοχο εχουν...

ποτε δεν φταιει ο τοκογλυφος ή ο οποισδηποτε δινει τα λεφτα του για να "βοηθησει" (ετσι κι αλλιως δεν εχει σκοπο να χασει)...

για την καταντια μας φταιμε εμεις οι πολιτες που ψηφιζουμε αυτους που ψηφιζουμε και δεν κανουμε κατι για να το αλλαξουμε!!!
www.yourforum.gr
φταίμε οι πολίτες αλλά όχι μόνο γιατι ψηφίζουμε ...

πόσοι θέλουν να δουλέψουν πραγματικά ?

πόσοι θέλουν να πληρώνουν φόρους ?

πόσοι αν φάνε ένα πρόστιμο δεν προσπαθούν να το σβήσουν ?

τελικά... συμφωνώ με τον πρόεδρο της δημοκρατίας που είπε πως πια υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες πολιτών : αυτοί που ενδιαφέρονται να σωθεί η χώρα και αυτοί που ενδιαφέρονται να σωθεί η πάρτη τους...

και ανήκουμε όλοι στο 90% και βάλε της δεύτερης κατηγορίας ...
Big
Αυτοί που λένε- λέμε το δεύτερο γνωρίζουν ότι δεν έχουν φάει όλα αυτά τα λεφτά.......
www.yourforum.gr
φαύλος κύκλος πάλι ... δεν τα έφαγα εγώ, αρα δεν πληρώνω, άρα χρεοκοπία άρα την πληρώνω μαζί με αυτούς που τα έφαγαν. Για την ακρίβεια, περισσότερο πληρώνω τελικά εγώ, αυτοί έχουν ήδη τραβήξει χρήμα έξω και εξετάζουν εναλλακτικές
XRUSA
το θεμα δεν ειναι ποσοι ανηκουν στην δευτερη και ποσοι στην πρωτη αλλα τι κανουν αυτοι που ανηκουν στην πρωτη..

πιστεψε με δεν χρειαζεσαι το 90% για να κανεις την αλλαγη και με πολυ μικροτερο ποσοστο καταφερνεις πραγματα το θεμα ειναι να παψουμε να φοβωμαστε

και να αντιδρασουμε, κατι που δεν θα αργησει να γινει γιατι μολις η ανεργεια φτασει στο απροχωρητο και ξεσηκωθουν ολοι οι ανεργοι απο τις πολεις και τις

επαρχιες τοτε να δεις τι εχει να γινει!!
www.yourforum.gr
ε και ?

τι θα γινει μετά ?

θα μας χαριστούν τα χρέη όταν γκρεμιστεί το σύμπαν και θα κάνουμε μια νέα αρχή διαφθοράς και σπατάλης ε ?

το θέμα είναι βαθύ, και αν ακόμα χαρίζονται όλα τα χρέη αύριο πρωί σε 10-20 χρόνια πάλι εδώ θα ήμασταν

δεν παράγουμε, δεν προσφέρουμε, δεν στεκόμαστε καλά καλά κάπου σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό
XRUSA
σχετικο ειναι το ποιοι φαγανε γιατι απλουστατα οταν σου ταζει ο αλλος οτι θα σε βαλει καπου και για καποιο λογο σου τρωει ο αλλος την θεση δεν φταιει αυτος

που εσυ δεν κινηθηκες εξυπνα ή γρηγορα σημασια ειχε οτι ηθελες να φας (δεν μιλαω σε προσωπικο επιπεδο διευκρινιζω για να μην παρεξηγηθουμε) απλα δεν

προλαβες!!!
XRUSA
ποιος ειπε να μας χαριστουν τα χρεη ?

η νοοτροπια του Ελληνα πρέπει να αλλαξει πηγα προσφατα στο εξωτερικο και καθως μας κανανε ξεναγηση ρωτησε καποιος τι παιζει με τους μεταναστες και η

απαντηση που πηρε ηταν οτι οσοι ειναι παρανομοι στην χωρα και δεν εχουν λεφτα για να παρουν το εισητηριο της επιστροφης το κρατος αναλαμβανει να τους

βρει μια δουλεια (κατεργα) τους πληρωνει μεχρι να καλυψουν το ποσο που χρειαζονται και μετα τους διωχνει ετσι απλα!!!

.. ενω εδω !!!!
Big
Και μετά σε λένε ρατσιστή.

Παιδιά δεν είναι τυχαίο ότι η γειτονική Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια έχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στριμώχνονται για μία βάση εξόρυξης στο Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε με την βίζα για Αμερική και τις πιέσεις που δεχθήκαμε σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων....

Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες. Όλα είναι κανονισμένα για να υπάρξει μία κατευθυνόμενη "χρεοκοπία" της Ελλάδας με κάποιον συγκεκριμένο σκοπό.

Ο μεγάλος παίχτης όλου του παιχνιδιού λέγεται Αμερική. Μπορεί να είναι και κάποιος άλλος μέσα σε αυτό το παιχνίδι αλλά απλά δεν έχει γίνει γνωστός.

Από την άλλη πέστε μου σε ποιο τομέα εκτός από τον τουρισμό ας υποθέσουμε, πάμε καλά;;;;

Ούτε γεωργία έχουμε, ούτε βιομηχανία έχουμε..... Τίποτα..... Έχουμε μάθει πλέον να τα βρίσκουμε έτοιμα
XRUSA
οταν οι μεγαλοι θελουν να κλεβουν ανενοχλητοι ειναι λογικο να φτιαχνουν με τετοιο τροπο τους κανονες ωστε οι υπολοιποι (ο λαος) να ειναι υποχειρια τους

και ενας απο τους τροπους ειναι να μας κανουν τεμπεληδες να κοιταμε την βολη μας και την παρτη μας και να λεμε αφου εγω δεν πιναω τι με νοιαζει ο

γειτονας χωρις να σκεφτομαστε οτι μετα τον γειτονα ερχεται η σειρα μας απλα!!

η νοοτροπια που κουβαλαμε πρεπει να αλλαξει να φυγουμε απο το ΕΓΩ και να παμε στο ΕΜΕΙΣ κατι που ειναι δυσκολο αλλα ευτ6υχως οχι ακατορθωτο!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.