
Χάκερ στο Playstation Network - Χρήσιμες Συμβουλές
Πρόκειται μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εισβολές στα χρονικά, που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Sony. Απροσπέλαστο παραμένει το PlayStation Network
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να έχουν κλαπεί στοιχεία πιστωτικών καρτών ακαθόριστου αριθμού χρηστών-μελών του Playstation Network», της διαδικτυακής υπηρεσίας της Sony που δέχτηκε τέτοιο χτύπημα χάκερ ώστε καταλύθηκε την... Εβδομάδα των Παθών. Η υποκλοπή αφορά και σε Έλληνες χρήστες της υπηρεσίας.
Στοιχεία χρέωσης, ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις και e-mail έχουν υποκλαπεί για «κάποιους χρήστες των υπηρεσιών Playstation Network» που αριθμεί 77 εκατομμύρια σε 59 χώρες. Ιστορικό αγορών και διεύθυνση τιμολόγησης επίσης ενδέχεται να έχουν κλαπεί, εντούτοις η Sony βεβαιώνει ότι δεν έχει κλαπεί ο τριψήφιος αριθμός ασφαλείας που αναφέρεται στο πίσω μέρος των πιστωτικών καρτών (διαβάστε τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά σας στη συνέχεια από επίσημα χείλη).
Το Associated Press μεταδίδει την άποψη αναλυτών και συγκεκριμένα του Josh Shaul από την Application Security Inc., μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού ασφάλειας βάσεων δεδομένων στις ΗΠΑ. Ο ειδικός εκφράζει επιφυλάξεις και επισημαίνει ότι η απουσία άμεσων αποδείξεων για την κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών δεν σημαίνει ότι δεν έγινε η κλοπή και είναι πιθανό ότι η Sony απλά δεν γνωρίζει ποια αρχεία έχουν «πειραχτεί».
Από την άλλη, το Ινστιτούτο SANS αναφέρει ότι ακόμα κι αν δεν κλάπηκαν στοιχεία πιστωτικών καρτών, όταν κάποιος γνωρίζει το ονοματεπώνυμο, το e-mail και ποια παιχνίδια παίζει κάποιος άλλος στο PSN τότε μπορεί να επιτύχει το άνοιγμα e-mail που δημιουργήθηκαν με επιμέλεια αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά ώστε να παραπλανήσουν και ενδεχομένως με σκοπό να εξαπατήσουν με οικονομικό όφελος. Τέλος, το ιστορικό αγορών μπορεί να αξιοποιηθεί για να διακριθούν τα μέλη που ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά και επομένως αποτελούν δυνητικά προσοδοφόρο στόχο.
Ποια στοιχεία σας είναι πιθανό να έχουν κλαπεί:
* Ονοματεπώνυμο
* Διεύθυνση
* Χώρα
* Ημερομηνία γέννησης
* PlayStation Network/Qriocity password και login,
* PSN online ID
* Δεδομένα Προφίλ (περιλαμβανομένων, ιστορικού αγορών, διεύθυνση τιμολόγησης και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας που επαναφέρουν τον κωδικό στις υπηρεσίες PlayStation Network/Qriocity).
* Αριθμός πιστωτικής κάρτας (χωρίς το security code) και ημερομηνία λήξης της κάρτας
H Sony δεν θα σας ζητήσει ποτέ προσωπικά στοιχεία με οιονδήποτε τρόπο
Η Sony συστήνει προσοχή στα μέλη των εν λόγω υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε απάτες που γίνονται μέσω e-mail, τηλεφώνου ή ταχυδρομείου ζητώντας προσωπικά δεδομένα. Η Sony δεν θα επικοινωνήσει με κανέναν τρόπο μαζί σας, ούτε με e-mail, για να ζητήσει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, το αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το αίτημα δεν προέρχεται από τη Sony.
Αλλάξτε password, όχι μόνο στο PSN αλλά οπουδήποτε χρησιμοποιείτε τα ίδια στοιχεία
Όταν οι υπηρεσίες Playstation Network και Qriocity αποκατασταθούν, η εταιρεία συστήνει στους χρήστες με έμφαση να μπουν και να αλλάξουν το password εισόδου τους. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο username και password για άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες συστήνεται να τα αλλάξετε επίσης.
Διαβάστε επίσης: Μια καλή ιδέα για να επινοείτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης
Βεβαιώστε τις χρεώσεις
Σε ότι αφορά στη χρήση των στοιχείων των καρτών, η Sony συνιστά επιθεώρηση των χρεώσεων της πιστωτικής κάρτας καθώς και την επικοινωνία με την εκδότρια τράπεζα ώστε να επισημανθεί η πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης χρήσης (ζητήστε Alert από την τράπεζά σας).
Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στα μέλη του Playstation Network στην Ευρώπη ανακοινώνονται και μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter http://twitter.com/#!/playstationeu
Ζητήστε την έκδοση νέας πιστωτικής κάρτας
Το In.gr Τεχνολογία επικοινώνησε σχετικά με τον Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, κο Αντώνη Φώσκολο, ο οποίος τονίζει ότι:
* η Sony υποχρεούται να ενημερώσει τις (ελληνικές) τράπεζες, εφόσον υπάρχουν μέλη της υπηρεσίας που τους αφορά η υποκλοπή
* η Sony υποχρεούται να ενημερώσει τους χρήστες της υπηρεσίας (το οποίο το κάνει τουλάχιστον μέσω του δικτυακού της τόπου, στο οποίο αναφέρεται ότι εργάζεται ώστε να αποσταλεί παρόμοιο μήνυμα υπό μορφή e-mail σε όλα τα μέλη)
* Τα μέλη της υπηρεσίας που υπέστη την υποκλοπή θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις τράπεζές τους και να επισημάνουν το πρόβλημα
* Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να αποκλειστεί πιθανή χρήση της πιστωτικής κάρτας τα στοιχεία της οποία κλάπηκαν είναι να ζητήσουν οι κάτοχοι την έκδοση νέας, άμεσα και την ακύρωση της τρέχουσας. Η διαδικασία είναι απρόσκοπτη και δεν επιφέρει παράπλευρες συνέπειες, αλλά αντίθετα, τη σιγουριά ότι η κάρτα που κλάπηκε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια. Εντούτοις, να σημειώσουμε ότι μια ενοχλητική συνέπεια της αλλαγής πιστωτικής κάρτας είναι ότι όπου την έχει κανείς χρησιμοποιήσει στο Ίντερνετ για αυτόματη πληρωμή σε μελλοντικό χρόνο θα πρέπει να αλλάξει τον συνοδευτικό τριψήφιο αριθμό ασφαλείας, διαφορετικά η πληρωμή δεν θα διεκπεραιωθεί (π.χ. αυτόματη ανανέωση συνδρομής).
* Επιπλέον, κάθε χρήστης μπορεί να αμφισβητήσει ενδεχόμενες χρεώσεις ακόμα και μετά την χρήση της κλεμμένης κάρτας.
* Ακόμα και εάν δεν έχει κλαπεί ο τριψήφιος κωδικός ασφάλειας της κάρτας, αυτό δεν σημαίνει ότι η κάρτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απάτη. Στις διαδικτυακές συναλλαγές ο κωδικός αυτός είναι απαραίτητος, όμως στις συναλλαγές στα φυσικά καταστήματα οι έμποροι δεν ελέγχουν αυτόν τον κωδικό -επιπλέον όταν οι μηχανές ανάγνωσης των καρτών είναι offline, η διεξαγωγή συναλλαγών δεν υπόκειται σε ελέγχους από το κεντρικό σύστημα. Ως εκ τούτου, ο αριθμός μιας πιστωτικής κάρτας, το ονοματεπώνυμο του κατόχου και η ημερομηνία λήξης αρκούν για να εκδοθούν κάρτες-κλώνοι και να χρησιμοποιηθούν σε φυσικά καταστήματα, τονίζει ο Μεσολαβητής κος Φώσκολος.
Το In.gr Τεχνολογία επικοινώνησε με την Sony στην Ελλάδα και αναμένουμε την επίσημη απάντησή της. Πάντως, σχετικά με την προσωρινή διακοπή των υπηρεσιών στην Ελλάδα (αν και στη χώρα μας δεν παρέχεται η υπηρεσία Qriocity για μουσική και βίντεο μέσω Διαδικτύου), η Sony παραπέμπει στο ξενόγλωσσο δημοσίευμα και στην υποστήριξη πελατών στο τηλέφωνο 801 11 92000, έναν αριθμό που ενδέχεται να σας οδηγήσει (άγνωστο γιατί, στην Interamerican), όπως συνέβη σε εμάς. Το σωστό τηλέφωνο επικοινωνίας στη Sony Ελλάς είναι το 210 67 82 000, ωστόσο η δική μας κλήση δεν απέφερε προς το παρόν αποτέλεσμα.
